20 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης
19 Oct 2023
Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών με τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική αντοχή, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες με τη συχνότητά της να αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγμάτων συμβαίνει μετά από μια απλή πτώση συνήθως κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων μέσα στο σπίτι ή σε ένα περίπατο. Η εμφάνιση ενός κατάγματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και άλλων καταγμάτων, ενώ θεωρούνται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας.
Πολλοί παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, ακινησία, φάρμακα, διατροφή, κλπ) μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Η συχνότερη όμως αιτία είναι η ελάττωση της οστικής μάζας που συμβαίνει στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αυτό δηλαδή που ονομάζεται μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση. Επιπλέον σημαντικό ρόλο έχει η κληρονομικότητα, το προηγούμενο κάταγμα, η παρουσία άλλων παθήσεων όπως ο υπογοναδισμός, οι θυρεοειδοπάθειες, οι νεφροπάθειες, τα νοσήματα του πεπτικού, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α., αλλά και φάρμακα όπως η μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης, αντιεπιληπτικών κ.α.
Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται σήμερα με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, DXA. Είναι μια απλή εξέταση, έχει ελάχιστη ακτινοβολία και διαρκεί λίγα λεπτά. Μπορεί να γίνει στη σπονδυλική στήλη, στο ισχίο, ή και στα δύο, ανάλογα με την κρίση του γιατρού. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή της οστικής πυκνότητας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κατάγματος. Η απάντηση στο ερώτημα ποιος πρέπει να κάνει αυτή την εξέταση είναι, όλες οι γυναίκες άνω των 65 ετών και όλοι οι άνδρες άνω των 70 ετών. Επίσης, μέτρηση θα πρέπει να κάνουν και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν υποστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα ή έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου.
Η Οστεοπόρωση είναι μια νόσος που προλαμβάνεται αλλά και θεραπεύεται αρκεί να διαγνωσθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και να αντιμετωπισθεί με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Σήμερα, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης 2023
Με το φετινό μήνυμα «BuildBetterBones» («Χτίστε γερά οστά») το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF –International Osteoporosis Foundation) τονίζει τη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής ως βάση για γερά οστά και ένα μέλλον χωρίς κατάγματα.
Τα 5 βήματα για υγιή οστά και ένα μέλλον χωρίς κατάγματα είναι:
1. Άσκηση
Ασκηθείτε τακτικά. Οι ασκήσεις με βάρη, η μυϊκή ενδυνάμωση και οι ασκήσεις ισορροπίας είναι οι καλύτερες.
2. Διατροφή
2. Διατροφή
Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η πρωτεΐνη είναι σημαντικά για την υγεία των οστών. Η ασφαλής έκθεση στον ήλιο θα σας βοηθήσει να πάρετε αρκετή βιταμίνη D.
3. Αλλαγή τρόπου ζωής
Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος, αποφύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
4. Παράγοντες κινδύνου
Μάθετε εάν έχετε παράγοντες κινδύνου
Ενημερώστε το γιατρό σας, ειδικά εάν είχατε προηγούμενο κάταγμα, οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την υγεία των οστών
5. Διάγνωση και Θεραπεία
Κάντε εξετάσεις και λάβετε θεραπεία εάν χρειάζεται