Loading...
 Τι είναι η Ινομυαλγία?

Η Ινομυαλγία είναι μια πάθηση που προκαλεί κόπωση και διάχυτους μυοσκελετικούς πόνους. Θεωρείται σύνδρομο γιατί υπάρχουν πολλές παθήσεις και συμπτώματα που συσχετίζονται με αυτή. Η Ινομυαλγία προκαλεί πόνους στις αρθρώσεις, στους τένοντες και στους συνδέσμους. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν πόνους σε όλο το σώμα. Νιώθουν τους μυς τους σαν να έχουν πάθει τράβηγμα ή σαν να τους έχουν παραγυμνάσει. Καμιά φορά νιώθουν τσιμπήματα ή και καψίματα στους μυς. Είναι συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άντρες, με αναλογία 3 γυναίκες προς 1 άντρα και εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες.

 

Τι προκαλεί την Ινομυαλγία?

Αν και η αιτία δεν είναι γνωστή, πολλοί προκλητικοί παράγοντες φαίνεται να συμμετέχουν στην έναρξη της νόσου. Για παράδειγμα: μία λοίμωξη, ένας τραυματισμός ( πχ τροχαίο), η εμφάνιση ενός άλλου νοσήματος όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος ή ο υποθυρεοειδισμός. Οι προκλητικοί παράγοντες δεν είναι αυτοί που προκαλούν την Ινομυαλγία , αλλά φαίνεται πως ενεργοποιούν έναν προ υπάρχον παθολογικό μηχανισμό.

Διαταραχές που μπορεί να συσχετίζονται με τα συμπτώματα της Ινομυαλγίας συμπεριλαμβάνουν :

  • διαφοροποιήσεις στους χημικούς υποδοχείς συσχετιζόμενους με τον πόνο ( ουσία P, αυξητικός παράγοντας των νεύρων, ντοπαμίνη, σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και γλουταμινικό οξύ)
  • δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού
  • διαταραχές ύπνου
  • μυοπεριτοναïκά trigger points , τα σημεία  των «κόμπων» στους μυς
  • ορμονικές διαταραχές
  • διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να δημιουργεί αύξηση του πόνου, ψυχική κούραση, θόλωση μνήμης και διαταραχές ύπνου
  • αλλαγές στις αντιδράσεις του οργανισμού στο άγχος και στην γυμναστική
  • δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος

 

Πως διαγιγνώσκεται η Ινομυαλγία?

Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι φυσιολογικός. Κατά την κλινική εξέταση όμως οι ασθενείς είναι ευαίσθητοι σε ορισμένα σημεία πίεσης στο σώμα. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια για να διαγνωστεί κάποιος με Ινομυαλγία πρέπει να έχει  διάχυτο πόνο και στα 4 τεταρτημόρια του σώματος για τουλάχιστον 3 μήνες και σε τουλάχιστον σε 11 από τα 18 σημεία ευαισθησίας, tender points. Τα σημεία αυτά βρίσκονται στην περιοχή του αυχένα , των ώμων, στην πλάτη , στους αγκώνες , στα γόνατα και στα ισχία. Ασθενείς που έχουν διάχυτο πόνο , ευαισθησία σε πάνω από 6 tender points, και παρουσιάζουν συμπτώματα που συσχετίζονται με την ινομυαλγία ( διαταραχή ύπνου, ευαίσθητο έντερο, συχνοί πονοκέφαλοι, κούραση και διαταραχές μνήμης)  διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται ως ασθενείς με ινομυαλγία.

 

Ποια είναι η θεραπεία της Ινομυαλγίας?

Η θεραπεία της Ινομυαλγίας στοχεύει στην μείωση του πόνου και στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Ο βαθύς ύπνος είναι σημαντικός για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου. Για τον πόνο δίνονται φάρμακα που αυξάνουν την σεροτονίνη και την νορεπινεφρίνη ( στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα). Δίνονται επίσης ισχυρά αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά και  αντιεπιλητπικά.

Εκτός από τα φάρμακα ως συμπληρωματικές θεραπείες μπορεί να είναι η φυσιοθεραπεία, ο βελονισμός , η εργασιοθεραπεία, τοπικές εγχύσεις με αναισθητικό, θεραπευτικά μασάζ, τεχνικές χαλάρωσης και ήπια προγράμματα γυμναστικής.

 

Ποια είναι η πρόγνωση της Ινομυαλγίας?

Η Ινομυαλγία είναι μία χρόνια πάθηση με υφέσεις και εξάρσεις. Αν και δεν είναι απειλητική για την ζωή, ούτε μια πάθηση που προκαλεί παραμορφώσεις η επίπτωση που έχει στην καθημερινότητα, και η ικανότητα για εργασία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επίπτωση στην ζωή και η ανικανότητα της Ινομυαλγίας είναι σαν της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδος.

Ένα 25% των ασθενών χειροτερεύουν με τον χρόνο αλλά ένα 25% καλυτερεύει. Οι ασθενείς καλυτερεύουν όταν υπάρχει καλή σχέση γιατρού ασθενούς και όταν βρεθεί η κατάλληλη γι’ αυτούς θεραπεία. 

Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με ένα πρόγραμμα γυμναστικής και υγιεινή διατροφή σε βάθος χρόνου είναι ευεργετικός.

 

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον εαυτό μου?

Αλλαγές του καιρού, κρύα ή με ρεύμα περιβάλλοντα, ορμονικές διαταραχές, άγχος, κατάθλιψη, λοιμώξεις, και καταπόνηση μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να τραυματίσουν τους μυς με αποτέλεσμα περισσότερο πόνο.

Αλλαγές στην καθημερινότητα μπορεί να βοηθήσουν στην διατήρηση ενέργειας και στην μείωση του πόνου. Ο ασθενής πρέπει να μάθει ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν τα συμπτώματα και να τους αποφεύγουν όσο γίνεται. Αρκετοί βρίσκουν τα ζεστά μπάνια ανακουφιστικά. Η διατήρηση ενός αυστηρού προγράμματος ύπνου ( για παράδειγμα εξασφαλίζοντας ένα οχτάωρο ύπνου) είναι ένας τρόπος να μειωθεί η κούραση κατά την διάρκεια της ημέρας. Ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής και ασκήσεις χαλάρωσης είναι σημαντικό για την διατήρηση της  κινητικότητας , και απαραίτητο όταν το σώμα και οι μύς είναι πονεμένοι.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της Ινομυαλγίας?

Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα που οδηγεί τον ασθενή στον γιατρό. Μπορεί να είναι μυϊκός, έντονος ή βαθύς,  σαν κάψιμο ή σαν τσιμπήματα. Πολλές φορές ο πόνος και γενικότερη δυσκαμψία είναι πιο έντονα το πρωί.

Η κούραση μπορεί να είναι από ήπια μέχρι πολύ έντονη σε σημείο ανικανότητας. Μερικοί ασθενείς την περιγράφουν σαν στέρηση ενέργειας. Άλλοι νιώθουν τα άκρα τους πολύ βαριά και αρκετοί δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

Κακή ποιότητα ύπνου. Οι ασθενείς με Ινομυαλγία δεν δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Δεν καταφέρνουν όμως να φθάσουν στον βαθύ ύπνο και ο ύπνος τους είναι διακεκομμένος ( χωρίς όμως να το αντιλαμβάνονται πάντα). Είναι ένας ύπνος που δεν ξεκουράζει!

Ευερέθιστο έντερο αναφέρουν μέχρι και  70% των ασθενών. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με καούρες, πόνο στο στήθος και βήχα είναι επίσης συχνή.

Κεφαλαλγία τάσεως ή επαναλαμβανόμενες ημικρανίες εμφανίζεται στο 70% των ασθενών. Επιθετική θεραπεία για τους πονοκεφάλους μπορεί να βοηθήσει και στον διάχυτο πόνο.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΦΟΙΒΗ

ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Χορηγοί

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες Χορηγούς της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας 2023

Χορηγοί προηγούμενων ετών