Loading...
 
 •  
 •  
 • Friday 12 May 2023
  INOMYALGIA

  Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο γενικευμένου πόνου, που ανήκει στα «σύνδρομα κεντρικής ευαισθητοποίησης», δηλαδή ο εγκέφαλος αντιδρά με υπερβολικά δυσανάλογο πόνο σε σωματικά ερεθίσματα.

  Προσβάλλει ένα σημαντικό αριθμό συνανθρώπων μας, και πιο πολύ γυναίκες σε αναλογία 3:1. Η αιτιολογία της ινομυαλγίας δεν είναι σαφώς ξεκαθαρισμένη. Μπορεί να συνυπάρχει (και να επιδεινώνει) διάφορα χρόνια νοσήματα (όπως ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου κλπ).

  Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο γενικευμένος πόνος, η κόπωση, οι διαταραχές του ύπνου, η θόλωση του νου (brainfog), συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου κ.α, ενώ πολύ συχνά συνυπάρχει κατάθλιψη.

  Η διάγνωση γίνεται με το ιστορικό, την κλινική εξέταση (ανεύρεση των τυπικών επώδυνων σημείων), και τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων. Δεν υπάρχουν διαγνωστικές εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις για την ινομυαλγία.

  Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά, υπναγωγά και αντικαταθλιπτικά, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες μέθοδοι όπως ο βελονισμός κλπ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ψυχολογική διαχείριση, και πρωτίστως η άσκηση, η οποία πρέπει να είναι τακτική, χαμηλής διάρκειας και έντασης, κυρίως αερόβια (κολύμπι, περπάτημα). Στόχος της θεραπείας (πρέπει να) είναι η μείωση του πόνου, η βελτίωση του ύπνου και η καλύτερη καθημερινή λειτουργικότητα του πάσχοντος.

  Για περισσότερες πληροφορίες,

  https://www.tosomasoumilaei.gr/897
   
 •  
 • Monday 08 May 2023
  sel

  Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι ένα σχετικά σπάνιο συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που υπάγεται στην ευρύτερη κατηγορία των νόσων του συνδετικού ιστού. 
  Τα νέα περιστατικά που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως υπολογίζονται στα 10 περίπου ανά 100.000 ανθρωποέτη. Ο ΣΕΛ προσβάλλει κυρίως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με αναλογία ανδρών/γυναικών 9:1.
  Στα χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνονται η φωτοευαισθησία (κατόπιν έκθεσης στον ήλιο παρουσιάζεται εξάνθημα ιδίως στο πρόσωπο που προσομοιάζει την εικόνα μιας πεταλούδας και επιμένει για ημέρες), συχνή εμφάνιση αφθών στη στοματική κοιλότητα, έντονη τριχόπτωση, αποχρωματισμός των δακτύλων μετά από έκθεση στο κρύο που είναι γνωστό και ως φαινόμενο Raynaud, πόνοι στις αρθρώσεις ή συνδυασμός των ανωτέρω.  Συχνά μπορεί να υπάρχει και έντονη κόπωση όπως και πυρετός.  Μπορούν να προσβληθούν και  συστήματα όπως οι νεφροί (σπειραματονεφρίτιδα), η καρδιά (μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα), ο πνεύμονας (πλευρίτιδα) ή να εμφανισθούν διαταραχές στο αίμα όπως αναιμία, χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια ή χαμηλά αιμοπετάλια.  Η διάγνωση του ΣΕΛ τίθεται από ρευματολόγο κατόπιν κλινικής και εργαστηριακής εκτίμησης του ασθενούς.  Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση και παρακολούθηση από το θεράποντα ιατρό.  Νεαρές γυναίκες που εμφανίζουν αδικαιολόγητη κόπωση, πόνους σε αρθρώσεις και εξανθήματα σε εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη του σώματος θα ήταν καλό να επισκεφθούν ρευματολόγο για το ενδεχόμενο ΣΕΛ. 
  Οι ασθενείς που είναι ήδη υπό αγωγή δεν πρέπει να ξεχνούν την τοποθέτηση αντιηλιακών σκευασμάτων ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν επιμελώς την αγωγή που τους έχει υποδείξει ο ρευματολόγος τους και να παρακολουθούνται τακτικά.

  Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

   
 • Saturday 29 Apr 2023
  wasd_2023

        as_2023

  Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα (ΑΣ) είναι ένα χρόνιο , συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα που ανήκει σε μια κατηγορία νοσημάτων με κοινά κλινικά χαρακτηριστικά, τις Σπονδυλοαρθρίτιδες.
  Οι κύριες εκδηλώσεις του νοσήματος αφορούν την σπονδυλική στήλη και εμφανίζονται με πόνο και δυσκαμψία πιο συχνά στην λεκάνη αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές όπως ο αυχένας και η ράχη. Τα συμπτώματα αυτά τυπικά είναι πιο έντονα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας (αφυπνίζοντας συχνά τον ασθενή) και συνήθως βελτιώνονται με την άσκηση και επιδεινώνονται στην ανάπαυση. Εκτός όμως από την προσβολή της σπονδυλικής στήλης, οι ασθενείς με ΑΣ έχουν και άλλα ενοχλήματα από το μυοσκελετικό σύστημα που είναι η αρθρίτιδα και η ενθεσίτιδα, η φλεγμονή των ενθέσεων που είναι τα σημεία σύνδεσης τενόντων και συνδέσμων στα οστά.
  Εκτός όμως από τα συμπτώματα από το μυοσκελετικό, οι ασθενείς εμφανίζουν και ενοχλήματα από άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως συμβαίνει σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, και κυρίως από το δέρμα, τους οφθαλμούς και το έντερο.
  Η ΑΣ είναι ένα νόσημα που κατεξοχήν ξεκινάει σε νεανική ηλικία. Αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, εκτός από τον χρόνιο πόνο, θα οδηγήσει σε έκπτωση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς και αναπόφευκτα σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη επίσκεψη με την έναρξη ύποπτων συμπτωμάτων στον ειδικό ιατρό, που είναι ο Ρευματολόγος.
  Πλέον με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Ρευματολογίας, οι ασθενείς με ΑΣ έχουν άριστη πρόγνωση καταφέρνοντας να ζουν ελεύθεροι συμπτωμάτων και προβλημάτων στην καθημερινότητά τους.

  Περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαρθρίτιδας (ΑΣ) μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://asif.info/world-as-day-2023/
   
 • Friday 17 Mar 2023

  World yOung Rheumatic Diseases Day (WORD Day)

  H 18η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Παιδορευματολογική Εταιρεία (Pediatric Rheumatology European Society/ PReS) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Παιδιά με Αρθρίτιδα (European network for Children with Arthritis/ ENCA) ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» και διοργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις προς κάθε ενδιαφερόμενο.

  Στόχοι αυτής της Ημέρας είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού, των Επαγγελματιών Υγείας  αλλά και της πολιτείας για τα νοσήματα αυτά παράλληλα με την ενημέρωση των γονέων, ώστε να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που απαιτούν ιατρική φροντίδα, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στη στήριξη των παιδιών/εφήβων. Παράλληλα, η ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των Επαγγελματιών Υγείας για τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα (ΝΡΝ), θα συμβάλει στην έγκαιρη υποψία τους για την παραπομπή σε ειδικό γιατρό για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

  Τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα (ΝΡΝ) προσβάλλουν περίπου 1/1000 παιδιά κάτω των 18 ετών. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα νοσημάτων, με συχνότερα τη Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα, τις Συστηματικές Αγγειίτιδες και τον Νεανικό Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο. Προσβάλλουν κυρίως τις αρθρώσεις, αλλά  και άλλα συστήματα και όργανα, όπως το δέρμα, τους νεφρούς, τους οφθαλμούς, τον εγκέφαλο. Σε κάποια από τα παιδιά/εφήβους τα χρόνια αυτά ρευματικά νοσήματα έχουν επιπλέον σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, τόσο στα ίδια όσο και στην οικογένειά τους. Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση οδηγεί γρηγορότερα και ασφαλέστερα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και αποτροπή μόνιμων βλαβών.

  Περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://wordday.org/about-word-day/

   
 •  
 •  
 •  
73 Αντικείμενα. Σελίδα 1/8
1 2 3 4 5 6 7 8
 
 
Newsletter

 •  
Χορηγοί της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας 2022


Μέγας Χορηγός
Αργυροί Χορηγοί

Developed by LogicOne