Loading...
 
Article image
12 Μαϊου - Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ινομυαλγία
12 May 2023
INOMYALGIA

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο γενικευμένου πόνου, που ανήκει στα «σύνδρομα κεντρικής ευαισθητοποίησης», δηλαδή ο εγκέφαλος αντιδρά με υπερβολικά δυσανάλογο πόνο σε σωματικά ερεθίσματα.

Προσβάλλει ένα σημαντικό αριθμό συνανθρώπων μας, και πιο πολύ γυναίκες σε αναλογία 3:1. Η αιτιολογία της ινομυαλγίας δεν είναι σαφώς ξεκαθαρισμένη. Μπορεί να συνυπάρχει (και να επιδεινώνει) διάφορα χρόνια νοσήματα (όπως ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου κλπ).

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο γενικευμένος πόνος, η κόπωση, οι διαταραχές του ύπνου, η θόλωση του νου (brainfog), συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου κ.α, ενώ πολύ συχνά συνυπάρχει κατάθλιψη.

Η διάγνωση γίνεται με το ιστορικό, την κλινική εξέταση (ανεύρεση των τυπικών επώδυνων σημείων), και τη χρήση ειδικών ερωτηματολογίων. Δεν υπάρχουν διαγνωστικές εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις για την ινομυαλγία.

Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αναλγητικά, υπναγωγά και αντικαταθλιπτικά, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες μέθοδοι όπως ο βελονισμός κλπ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ψυχολογική διαχείριση, και πρωτίστως η άσκηση, η οποία πρέπει να είναι τακτική, χαμηλής διάρκειας και έντασης, κυρίως αερόβια (κολύμπι, περπάτημα). Στόχος της θεραπείας (πρέπει να) είναι η μείωση του πόνου, η βελτίωση του ύπνου και η καλύτερη καθημερινή λειτουργικότητα του πάσχοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες,

https://www.tosomasoumilaei.gr/897
 

Χορηγοί

Ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες Χορηγούς της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Εκστρατείας 2023

Χορηγοί προηγούμενων ετών